Skrb za trdno družino

Bog je ustvaril družine, zato da lahko najdemo srečo, se učimo v ljubečem vzdušju in se pripravimo na večno življenje.

Pet načinov, kako družini pomagamo, da se osredotoča na Boga

Družine so velik del načrta nebeškega Očeta za našo srečo. Skrb za družino je silno nagrajujoča, zlasti v današnjem času pa tudi naporna. Vaši otroci bodo morali sprejeti več težkih odločitev, kakor ste jih vi v svojih mlajših letih. Sledi pet načinov, kako svojo družino lahko okrepite in varujete pred slabimi vplivi sveta.

1 Učite dobre vrednote

Pregovori 22: 6 pravijo: »Vzgajaj otroka primerno njegovi poti, tudi ko se postara, ne bo krenil z nje.« Kot starši ste odgovorni svoje otroke učiti dobrih vrednot in načel. Učite jih o Bogu in kako jih ljubi. Učite jih poštenosti. Učite jih zlato pravilo – z drugimi naj ravnajo, kakor bi želeli, da bi drugi ravnali z njimi.

Jasno opredeljene vrednote so človeku v pomoč pri odločitvah. Ko bodo vaši otroci odraščali, se bodo soočali s težkimi izzivi. Učite jih, naj bodo zvesti Božjim merilom glede spolnosti, drog, financ, izobrazbe in drugega. Vseh situacij, s katerimi se bodo nemara soočali, ne boste mogli zaobseči. Kar lahko naredite, je, da jih učite, kaj je prav in kaj narobe, in pojasnite, da ima vsaka odločitev, dobra ali slaba, posledice. Vse življenje otrokom pozorno prisluhnite, ko imajo vprašanja, in poskrbite, da vedo, da jih boste vedno imeli radi ne glede na vse.

2 Skupaj molite v družinskem krogu

Kakor pravi rek: »Družina, ki moli skupaj, ostane skupaj.« Bog družine, ki skupaj molijo, blagoslovi z mirom, ljubeznijo in slogo doma. Družinska molitev je prav tako čudovit način, da mlajšim otrokom pomagate razviti navado, da molijo sami. Zaradi natrpanih urnikov je morda težko uskladiti molitev v družinskem krogu, vendar je vredno. Poskusite določiti čas, ko ste navadno skupaj, kot so obroki ali tik preden greste spat.

Naučite se, kako moliti v družinskem krogu
Srečajte se z misijonarji

3 Berite Božjo besedo

Če boste svete spise brali v družinskem krogu, boste v svoj dom povabili Svetega Duha. Zgodbe v Svetem pismu in Mormonovi knjigi učijo dragocene lekcije o veri in premagovanju izzivov. Čeprav so se zgodbe zgodile dolgo tega, so danes še primerne. Svojim otrokom pomagajte, da bodo razumeli, da v svetih spisih lahko najdejo pogum, navdih in vodstvo.

Starešina L. Tom Perry, sodobni apostol, je rekel: »Obljubljam vam, da bosta vsakdanja družinska molitev in preučevanje svetih spisov med stenami vašega doma ustvarjala varnost in povezanost, ki vam bosta bogatila življenja in vašo družino pripravila, da se bodo pripravljeni soočiti z izzivi današnjih dni in prihodnjih večnosti.« (»Back to Gospel Basics«, Ensign, May 1993, 92)

Bog bo blagoslovil vašo družino, če boste skupaj brali svete spise.

4 Skupaj pojdite v cerkev

Družinam koristi tako duhovni kot družabni vidik cerkve. Vaši otroci se bodo v cerkvi učili o Jezusovih naukih in kako jih udejanjiti v življenju. Prav tako lahko sklenejo prijateljstvo s tistimi, ki imajo podobna prepričanja in ki lahko dobro vplivajo nanje, ko se soočajo s težkimi odločitvami in pritiskom sovrstnikov. Cerkev spodbuja, da se doma poučuje vrednote, kot sta poštenost in prijaznost. To je časovna obveza, toda Bog nas blagoslovi, če smo prisotni.

Družino pripeljite v cerkev
Poiščite cerkev v svoji bližini

5 Skupaj preživite kakovosten čas

Sveti iz poslednjih dni en večer v tednu namenijo družini. Lahko ste jih slišali, da to imenujejo družinski večer. Ob teh večerih čas preživijo skupaj, se učijo evangelija in se zabavajo. Družinski večer lahko prikrojite starosti otrok. Mlajšim otrokom je lahko v veselje, če pojete pesmi, gledate kratek, spodbuden video ali uprizorite svetopisemske zgodbe. Starejši otroci imajo morda raje bolj klasične lekcije, ki jim sledi družinska dejavnost, kot je nogomet, film ali karaoke.

Družina: Razglas svetu

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni je leta 1995 objavila uradno izjavo o pomembnosti družine. Dokument navaja odgovornosti očetov in mater in obravnava ključne teme, kot so zakonska zveza, spol in starševstvo. Preberite naslednje iztočnice:

Odlomki dokumenta Družina: Razglas svetu

Zakonska zveza

»Zakonsko zvezo med moškim in žensko je posvetil Bog.«

Večne družine

»Božanski načrt sreče omogoča, da se družinski odnosi po smrti nadaljujejo.«

Spol

»Bog je zapovedal, da sveto zmožnost ustvarjanja življenja lahko uporabljata le moški in ženska, ki sta zakonito poročena kot mož in žena.«

Starši

»Starši imajo sveto dolžnost, da otroke vzgajajo ljubeče in pravično, da skrbijo za njihove telesne in duhovne potrebe ter jih učijo, naj imajo druge radi jim služijo.«

Zvestoba v zakonski zvezi

»Otroci imajo pravico, da se rodijo znotraj zakonskih vezi in da jih vzgajata oče in mati, ki v celoti zvesto spoštujeta zakonske obljube.«

Zakonske odgovornosti

»Očetje in matere so si kot enakopravni partnerji pri izpolnjevanju teh svetih odgovornosti dolžni pomagati.«

Odgovornost pred Bogom

»Opozarjamo, da bodo tisti posamezniki, ki kršijo zaveze čistosti, ki zlorabljajo zakonca ali naraščaj ali ki ne izpolnjujejo družinskih odgovornosti, nekega dne za to odgovarjali pred Bogom.«

Krepitev družin

»Vse odgovorne državljane in vladne uslužbence vsepovsod pozivamo, naj spodbujajo tiste ukrepe, ki so bili zasnovani, da ohranjajo in krepijo družino kot osnovno enoto družbe.«

Pogosta vprašanja

Ljudje imajo veliko vprašanj o »mormonih« oziroma članih Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Za celotni seznam kliknite tukaj.