Cerkev Jezusa Kristusa

Ko je bil Jezus na zemlji, je ustanovil Cerkev, zato da bi spoznali, kako se lahko vrnemo k Bogu. Ista Cerkev obstaja danes.

Jezus je organiziral Cerkev

Bog Jezusa ni poslal le zato, da bi nas odrešil grehov, temveč da bi ustanovil cerkev. Ko je Jezus umrl, je za seboj pustil več kot le pomembne pridige in nauke. Za seboj je pustil apostole, zapovedi in osnovno cerkveno organizacijo, ki bodo druge blagoslavljali še dolgo po njegovi smrti. Prav tako je pravičnim možem dal duhovništvo oziroma moč in polnomočje za delovanje v Božjem imenu. To je ista moč, ki jo je uporabil, ko je ozdravljal bolne, obudil mrtve in blagoslovil prizadete ter postavil voditelje svoje Cerkve.

Cerkev je odpadla

Ko je Cerkev rasla, so se apostoli soočali z vse večjo zmedo in odpadom med verniki in hudim nasprotovanjem nevernikov. Apostoli so umrli mučeniške smrti in ljudje so vse manj soglašali s temeljnimi točkami Jezusovih naukov. Začeli so ustanavljati različne cerkve brez Božjega polnomočja za to. Te cerkve so se druga od druge razlikovale in so zatavale od izvorne Cerkve Jezusa Kristusa.
 
Krščanstvo je posledično doživljalo vsesplošni odpad oziroma se je odvračalo od evangelijskih načel. Prave Cerkve, ki jo je ustanovil Jezus, na zemlji ni bilo več moč najti. Duhovniško polnomočje za delovanje v Božjem imenu je bilo izgubljeno, čista načela so bila izprijena, osnovne evangelijske resnice pa so bile razkropljene po različnih cerkvah.

Spoznajte, kako je Jezus obnovil svojo Cerkev
Srečajte se z misijonarji

Cerkev Jezusa Kristusa je bila obnovljena

Bog in Jezus sta po stoletjih poklicala novega preroka, Josepha Smitha, da bi obnovila Cerkev in vse njene prave nauke. 

Joseph je odraščal na kmetiji v Palmyri v New Yorku. Na tistem področju je za spreobrnjence tekmovalo veliko cerkva in pridigarjev. Joseph je bil zmeden glede tega, kateri cerkvi naj se pridruži, ker so vse učile drugače. V Svetem pismu je naletel na verz, ki pravi, naj vprašamo Boga, če imamo vprašanje, in nam bo odgovoril.

Joseph se je odločil, da bo molil. Odšel je na samo v gozd in pokleknil. Boga je v molitvi ponižno vprašal, kateri cerkvi naj se pridruži. V videnju sta k njemu prišla Bog in Jezus. Joseph je to sveto izkušnjo kasneje opisal takole: 

»Natanko nad svojo glavo sem zagledal snop svetlobe, ki je bil svetlejši od sonca, ki se je počasi spuščal, dokler me ni obsijal. /. . ./ Potem ko se je svetloba spustila name, sem zagledal dve osebi, katerih sijaja in slave ni moč opisati, ki sta stali nad menoj v zraku. Eden od njiju mi je spregovoril, me poklical po imenu in rekel, pokazujoč na drugega: 'To je moj ljubljeni Sin. Poslušaj ga!’« (Joseph Smith – History 1:16–17)

Bog Oče in njegov Sin Jezus Kristus sta Josephu rekla, naj se ne pridruži nobeni obstoječi cerkvi. Rekla sta mu, da bo Jezus preko njega naposled obnovil svojo izvorno Cerkev. Joseph Smith bo postal prerok prav kakor starodavni svetopisemski preroki. Kasneje je prejel pomembno duhovniško polnomočje, ki je bilo izgubljeno, in imel je moč, da je krščeval, zdravil bolne ter poklical apostole in druge voditelje. Obnovljena Cerkev je bila uradno organizirana leta 1830.

Jezus Kristus svojo Cerkev danes vodi preko prerokov

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni je obnovljena Cerkev Jezusa Kristusa. Jezus je resnično na čelu svoje Cerkve in k Bogu nas vodi po sodobnih prerokih.

Pridružite se nam pri čaščenju Odrešenika Jezusa Kristusa! Blagoslovljeni boste, če boste preučevali njegove nauke v svetih spisih in poslušali, kaj je rekel prerokom in apostolom v današnjih dneh. Če boste v Gospodovi Cerkvi služili drugim, boste občutili Božjo ljubezen.

V cerkvi je dobrodošel vsak
Poiščite cerkev v svoji bližini

Pogosta vprašanja

Ljudje imajo veliko vprašanj o »mormonih« oziroma članih Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Za celotni seznam kliknite tukaj.

Vse več je ljudi, ki zavračajo idejo o organizirani veroizpovedi in so duhovni raje na svoj način in poskušajo živeti dobro. Toda ljudje potrebujejo oboje, organizirano veroizpoved in osebno duhovnost. Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni nudi okvir in duhovniško polnomočje, ki sta potrebna za izpolnitev vseh Božjih zapovedi, vključno s krstom in zakramentno uredbo (oziroma kruhom in vodo). Ob nedeljah bi morali v cerkev, med tednom pa bi si prav tako morali prizadevati, da bi bili duhovni in služili drugim.

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni je bila uradno ustanovljena leta 1830 v Fayettu v New Yorku. Prvi predsednik Cerkve je bil Joseph Smith. Videl je Jezusa Kristusa in Boga Očeta in bil poklican za preroka, ki bo obnovil Cerkev Jezusa Kristusa. Prejel je Božje duhovništvo, prevedel Mormonovo knjigo in misijonarje poslal pridigat evangelij po vsej Severni Ameriki in preko oceana.

Cerkveni sedež so preselili v Ohio v Misuriju in Illinois, da bi ubežali pred preganjanjem in našli kraj, kjer bi se njeni člani lahko zbirali. Prerok Joseph Smith je bil zaradi sumov in sporov z lokalnimi politiki nezakonito priprt leta 1844 in ga je drhal ubila.

Brigham Young je postal naslednji predsednik Cerkve. Svete je v pokritih vozovih vodil čez planjave Združenih držav v utaško Skalnato gorovje. Odtlej se je Cerkev močno razširila po vsem svetu. Danes je v več kot 170 državah in ima več kot šestnajst milijonov članov.

Prvi korak je, da se sestanete z misijonarji. Učili vas bodo osnovnih prepričanj in običajev Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Odgovorijo lahko na vsakršno vaše vprašanje o Cerkvi in vam povedo, kaj se pričakuje od članov.

Morali bi se tudi začeti udeleževati bogoslužij. Našli boste radost, ker pripadate skupnosti ljudi, ki skrbijo drug za drugega in skušajo posnemati vzor Jezusa Kristusa.

Ko ste se pripravljeni pridružiti Cerkvi, se lahko odločite, da se boste krstili in uradno postali člani. Krstijo vas lahko bodisi misijonarji ali nekdo, ki ste ga spoznali v cerkvi.

Mormonova knjiga ima tako kot Sveto pismo veliko avtorjev. Gre za zbir dnevnikov in zgodovinskih zapisov, ki so se prenašali od enega zapisovalca do drugega v obdobju okrog tisoč let. Prvi avtor je prerok Nefi, ki je z družino zapustil Jeruzalem leta 600 pred Kristusom in prišel v Ameriko. Nefi je zapis predal svojemu mlajšemu bratu, ta pa ga je dal svojemu sinu. Vsak avtor je zapis vselej dal nekomu, kateremu je zaupal. Prerok, ki je vse zapise združil v eni knjigi, se je imenoval Mormon. Zatorej se knjiga imenuje Mormonova knjiga.

Joseph Smith je bil leta 1823 voden do teh starodavnih zapisov in jih je prevedel z Božjo močjo.